E-postprospektering

Kalla mejl som säljer - Bästa tipsen

Alexander Vas
June 17, 2022

Att skicka mejl till potentiella kunder är en form av B2B-marknadsföring och en direkt säljstrategi. Det finns dock en stor risk att den som får mejlet inte går vidare och att kundresan därmed tar slut redan där. Du kan skapa bättre förutsättningar för en högre respons på dina kalla mejl. Med rätt knep kan du plötsligt få många kunder på kroken. Här får du några konkreta tips på kalla mejl som faktiskt säljer.

Nå rätt person

Om ditt mejl har en neutral utformning där budskapet inte är direkt riktat finns risken att mejlet får ligga kvar i företagets inbox. Tipset är därför att tidigt uppmärksamma den som öppnat mejlet om att du är på jakt efter en bestämd person. Se därför till att lägga in en fras om det i den mall du skapar inför utskicket. Det kan till exempel vara:

"Hej NAMN,

Jag är lite osäker på vem det är som tar sig an den här typen av förfrågningar. Hoppas att du kan skicka vidare mitt mejl till rätt person. "

Då har du skapat en aktiv inledning som bidrar till att personen som öppnar mejlet tar det på allvar. Chansen ökar för att mejlet slutligen hamnar på skärmen hos den person som kan öppna upp en seriös dialog med dig.

Konkreta förslag

Kalla mejl ska vara korta och koncisa för att omedelbart fånga mottagarens intresse. Det finns inte tillräckligt med tid för att läsa långa bakgrundsberättelser, gå igenom listor eller liknande. Företag får mängder av säljrelaterade B2B-mejl och därför behöver du vara konkret från start.

Säljer du exempelvis CRM-system och önskar kontakt med expanderande företag kan ett kallt mejl se ut enligt följande:

"Hej NAMN,

Jag har förstått att ni växer som företag - stort grattis! Då kan det vara tillfälle att se över er kundhantering eftersom den biten blir än mer tidskrävande. Ni kanske skulle vara intresserade av ett webbmöte med mig för att få veta mer om XXXX CRM-system för expanderande företag?

Vad tror ni om nästa vecka? För min del fungerar både måndag och onsdag kl. 15:30 - 16:00." 

I ovan exempel är du konkret redan från början genom att förklara vikten av ett CRM-system. Att dessutom ge konkreta förslag på möte och dagar ökar chansen att du faktiskt får gehör från företaget.

Uppföljning A och O

Avslutningsvis är det viktigt att nämna uppföljning av såväl obesvarade mejl som kalla mejl du inte fått någon respons på. Ha en bestämd tidslinje som indikerar när du bör ta en ny kontakt med företaget.

Det här mejlet bör alltid ha en glad och positiv ton där du försöker vara öppen genom att exempelvis avsluta med: "Tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller önskar boka in ett möte!".

Relaterade inlägg

Automatisera din e-postprospektering och uppföljningar

Kom igång och automatisera det tråkiga grovjobbet.
Testa kostnadsfritt