E-postprospektering

Därför hamnar dina mail i skräpposten

Alexander Vas
January 11, 2022

Många av oss är nog alla ganska väl bekanta med spam vid det här laget. Men på senare tid har problemet vuxit sig större. Numera är det vanligt att de mejl som man själv skickar hamnar i någon annans skräppost, oavsett hur viktigt meddelande det kan tänkas vara. Här kommer en titt på varför dina mejl kategoriseras som skräppost.

Skräppost har sedan 1990-talet uppmärksammats som ett alltmer omfattande problem. I sort sett alla e-posttjänster har numera integrerade skräppostfilter. Och utan dem skulle det vara nästan omöjligt att få någon överblick över sin inkorg.

I takt med att kriget mot spam trappas upp så drabbas tyvärr även de oskyldiga. Ofta så blir helt vanliga mejl felaktigt klassificerade som skräppost. Därför är det avgörande att du som sändare har bra rykte. Annars kan allt ifrån nyhetsbrev till informationsutskick hamna fel. Men vad betyder egentligen detta i praktiken?

Gott rykte – Är avsändaren seriös?

När det gäller e-postmeddelanden så är avsändare ett ganska brett begrepp. Det åsyftar både dig och den tjänst du använder för att skicka meddelanden.

  • Din e-postadress.
  • Din e-postleverantörs domän och IP-adress.

En e-postadress som innehåller ord eller tecken som kan väcka misstanke kommer snabbt att hamna i skräpkorgen. Turligt nog är det enkelt åtgärdat att välja en e-postadress som framstår som seriös genom att använda sitt riktiga namn.

Att kontrollera leverantörens rykte är däremot svårare. Om en e-posttjänst av misstag släppt in en spammare riskerar hela deras nätverk att markeras som en dålig avsändare. I många fall är det svårt att bli av med en sådan stämpel.

Driver man sin egen e-posttjänst är det därför av högsta vikt att bevara sitt rykte. Och använder man en leverantör bör man välja en som helt enkelt är seriös.

Bra innehåll – Är innehållet relevant?

Skräppostfilter analyserar även innehållet. Om ett e-postmeddelande har avvikande struktur eller suspekta ordval riskerar det att bli markerat som skräppost. Detta gäller särskilt nyhetsbrev som skickas i regelbunden intervall.

  • Säkerställ att innehållet i dina e-postmeddelanden är kvalitativt och relevant.

Därför är det viktigt att utforma e-postmeddelanden på samma sätt som man utformade ett lite mer formellt brev. Man behöver såklart inte vara långrandig, men det är viktigt att undvika att hantera e-post som en informell chatt.

Poängsystemet – Ett försök att få översikt

När det kommer till kritan så är det varje enskild e-posttjänst som avgör hur de väljer att hantera skräppost. Medan vissa lägger allt krut på att utvärdera innehåll, så fokuserar andra mer på idén om att endast acceptera pålitliga avsändare.

Det har gjorts en del försök att systematisera hanteringen av skräppost. Och tjänster såsom Gmail Postmaster Tools och Microsoft SNDS gör det möjligt att utvärdera den generella trovärdigheten som en e-postleverantör har.

I slutändan handlar gott rykte i stor utsträckning om att vara noggrann med hur man använder e-post. Undvik de typiska saker som du själv förknippar med skräppost, och gör vad du kan för välja en kvalitativ e-postleverantör eller upprätthålla trovärdigheten för din egen e-postserver.

Relaterade inlägg

Automatisera din e-postprospektering och uppföljningar

Kom igång och automatisera det tråkiga grovjobbet.
Testa kostnadsfritt